בשנה האחרונה אוסף הצמחים שלי הכפיל, ואולי אפילו שילש את עצמו – והכל בזכות השרשה. מאז שאני זוכרת את עצמי תמיד הייתה לי חיבה לצמחים, כיאה לבת של בעלת משתלה. אחרי שעזבתי את הבית, מהמושב לעיר, התחלתי לפתח אוסף נאה של צמחי בית, שחלק ממנו שרד את מעברי הדירה שלי וחלק לא ממש. האוסף שלי הורכב ברובו בצמחים שקיבלתי מאמא, עם קצת ניסיון שלי להשריש ולגדל לבד צמחים. עם הזמן, בעזרת ניסוי וטעייה וגם הרבה בזכות אמא שלי – התחלתי להבין אילו צמחי בית קל להשריש. אחד הדברים שגיליתי הוא שבאופן לא ממש מפתיע, הצמחים שקל לגדל, אלה ששורדים הכל, הם גם אלו שקלים להשרשה.
לכבוד האביב החלטנו להכין לכן מדריך להשרשה של צמחי בית. בזמן הזה הרבה צמחים מתעוררים מתרדמת החורף שלהם, וזה זמן מעולה לשתול, לנטוע ולחדש את הפינה הירוקה שלכן. המחזוריות של הטבע חשובה להרבה צמחים, ולרוב השתילים יש את הזמן האידאלי שבו כדאי לשתול אותם באדמה. עם זאת, בצמחי בית אני מעולם לא עשיתי את ההבחנה הזאת בין העונות, ופשוט ניסיתי להשריש. מה שהצליח הצליח, ומה שלא – לא.
אבל בואו נתחיל מהתחלה. מה זאת בכלל השרשה?
השרשה היא מעין "שכפול" של צמח. לוקחים ענף ("ייחור") מצמח מסוים, שמים אותו במים או באדמה, והענף הזה מתחיל להוציא שורשים ומשריש את עצמו. את הצמח אפשר לשתול בעציץ חדש (אם השרשתם במים), או לתת לו לצמוח ולהתפתח ישר באדמה. כדאי לדעת שיש צמחים שבהם ההשרשה ממש קלה, ויש צמחים שקצת יותר קשה לעשות את זה בהם ויש צורך במשתלה מקצועית שתגדל את הצמח מהשרשה או מהגרעין.

הורמון השרשה
יש כאלו שממליצים להשתמש בהורמון השרשה, אבל אני מעולם לא השתמשתי בהורמון הזה ועדיין היו לי תוצאות די יפות. עם הורמון השרשה הסיכויים להצלחה אמנם עולים, אך כדאי לדעת שלא תמיד ההשרשה מצליחה. זהו גם כלל אצבע חשוב מאוד בניסיונות ההשרשה שלכן – זה לא תמיד מצליח. כדאי לקחת את זה בחשבון ולא להתבאס אם הצמח שניסיתן להשריש לא צלח את ההשרשה. זה קורה, וגם במשתלה עם המון ניסיון שמגדלים בה שתילים יש כאלה שלא מצליחים.
בכתבה אני אתמקד בשלושה צמחי בית שמאוד קל להשריש ושיש להם סיכויי הצלחה גבוהים.
***

פוטוס הוא אחד מצמחי הבית החזקים והעמידים ביותר. כמו שכבר כתבנו במדריך לטיפול בצמחי הבית, פוטוס יכול להתמודד גם עם תנאים קשים כמו חוסר באור. כמו שהצמח הזה חזק – כך ההשרשה שלו קלה במיוחד. עוד לא נתקלתי בהשרשה של פוטוס שעוד לא הצליחה.
כדי להשריש פוטוס יש לחתוך ענף מצמח בוגר שכבר הספיק לפתח שורשוני אוויר. את הענף שתרצו להשריש חותכים ליד השורש ופשוט שמים במים. אין צורך לחתוך ענף גדול, אפילו כ-15 ס"מ יספיקו בהחלט. יש פוטוסים שהשארתי בצנצנת זכוכית ולא שתלתי בעציץ אני מאוד אוהבת לראות את מערכת השורשים שלהם ולדעתי זה פריט עיצובי מהמם. אם אתן רוצות לשתול את הפוטוס שלכן כדאי לדעת שעדיף שלא להשאיר אותו הרבה זמן בתוך המים, אחרת כשהוא יעבור לאדמה הוא לא יגיב טוב. השאירו את הפוטוס במים עד שיצוצו להם כמה שורשים חדשים, ואז שתלו אותו באדמה.


***

ירקה, או Spider Plant כמו שהיא נקראת באנגלית, היא אחד מהצמחים הכי קלים לגידול. לכן, לא פלא שגם ההשרשה שלה קלה. הירקה מוציאה המון שורשי אוויר שבסופם צומחים עלים קטנים וחמודים (ומכאן שמה הלועזי – Spider plant). כדי להשריש ירקה כל מה שצריך לעשות הוא לחתוך אחת מקבוצות העלים ולשתול באדמה. הירקה משתרשת יחסית מהר, רק שימו לב שכדאי שתנאי האור של ההשרשה יהיו דומים לזה של צמח האם.

***

זמיה קוקוס יכולה לצמוח לגודל מפלצתי, ואם אתן מכירות מישהו שבאמתחתו זמיה קוקוס, אני מציעה שתבקשו ממנו ענף אחד – הוא לא ירגיש בחסרונו. יש שתי שיטות שונות להשריש זמיה קוקוס. הראשונה היא לקחת ענף ולשים אותו במים. זה יצריך מכן קצת זמן וסבלנות כי השורשים של הזמיה קוקוס צומחים לאט, אבל אל ייאוש! בסוף זה קורה והצמח מוציא שורשים חדשים בתוך המים. אחרי שצמחו מעט שורשים אפשר להעביר את הענף לעציץ חדש.
הדרך השנייה להשריש זמיה קוקוס היא לקחת עלה, ולתחוב אותו בתוך עציץ קטן. תוחבים את העלה כס"מ בתוך האדמה, כאשר רוב רובו נמצא מחוץ לעציץ. יש להשאיר את המצע לח עד שהעלה משתרש. גם כאן התאזרו בסבלנות, זה יכול לקחת גם שנה עד שיוצאים ענפים חדשים מהעלה.

***
עד לכאן שלושה צמחי בית שתמיד הייתה לי הצלחה איתם. יש עוד הרבה צמחים שאפשר לנסות להשריש. בגדול – כל הצמחים שמוציאים שורשי אוויר, כמו ממשפחת הפילודנדרון למשל, יכולים להיות מצוינים להשרשה. כל מה שצריך לעשות הוא פשוט לחתוך ענף ולשים במים. ובעיקר – אל תפחדו לנסות! אתן רואות צמח שאפשר לחתוך ממנו ענף? (ברשות, כמובן) – לכו על זה. אולי תופתעו לטובה 🙂
יש לכן המלצות לצמחי בית שקל להשריש? שתפו אותנו 🙂


