5 צמחי תבלין קלים להשרשה

האובססיה שלנו לצמחים לא מרפה. אם כבר, היא רק הולכת וצוברת תאוצה. במדריך האחרון שלי לצמחים סיפרתי לכן על כמה צמחי בית סופר קלים ופשוטים להשרשה. מה זאת השרשה? לחצו כאן וגלו. מאז האוסף שלי רק גדל, והתווספו לו אוזן פיל (אני מאוהבת בצמח הזה), יהודי נודד וקורדילין (סוג של דרצנה), כולם בחסות אבא שלי שמבין לליבי ומשריש מכל הבא ליד. כן, חוץ מהעובדה שלאמא שלי הייתה משתלה במשך שלושים שנה, גם אבא שלי חזק מאוד בצמחים. אני חושבת שזה לא מפתיע לגלות שהם גידלו ילדה שאובססיבית לירוק בעיניים.

בכתבה הזאת, ברשותכן, אני משנה קצת כיוון ולא מדברת על צמחי בית, אלא על צמחי תבלין שמאוד פשוט להשריש. בדרך כלל צמחי תבלין הם צמחים שאוהבים אור ומים, ולכן עדיף לגדל אותם בחוץ, במרפסת או על אדן החלון. הם פחות מתאימים בתור צמחי בית, אף על פי שאני יודעת שלפעמים מוכרים אותם ככאלה. יש צמחים שיכולים להסתגל לחיים בתוך הבית, למשל רוזמרין הוא צמח חזק שהחזיק לי במשך כמה חודשים יפים במטבח מאוד מואר. עם זאת, רוב צמחי התבלין יעדיפו לבלות את חייהם בחוץ. אז קחו את זה בחשבון.

באופן אישי היה לי ניסיון טוב עם השרשה של צמחי התבלין שאני מציגה כאן. ובכל זאת – כדאי לדעת שלא כל השרשה מצליחה. גם לי לא הכל מצליח. היו לי השרשות שנראו מוצלחות ואז התאבדו, או צמחים שבכלל לא גידלו שורשים ופשוט נרקבו בתוך המים. אין מה לעשות, זה עניין של ניסוי וטעייה. מה שכיף בהשרשה הוא שאפשר תמיד לנסות שוב, ואף על פי שלפעמים הלב קצת נשבר זה לא אסון גדול כמו להרוג צמח שקנית במשתלה. גם זה קרה לי כמה פעמים וזה ממש לא נחמד.

קדימה, בואי נתחיל להשריש!

***

עובדה מעניינת: לפני כמה שנים כשהתחלתי לצאת עם חן גיליתי שלגרניום לימוני יש שם נוסף שלא הכרתי – עטרה. בעדה הטריפוליטאית (ואולי בעדות נוספות), נוהגים לשים עטרה על שולחן השבת, ולברך על הריח שמפיצים העלים. לגרניום לימוני, כפי שמצביע השם שלו, יש ריח לימוני מאוד חזק, והוא אחד הצמחים שהכי קל להשריש. באחריות. גם סוגים אחרים של גרניום קל יחסית להשריש, אבל בעוד שעם סוגים אחרים ההשרשה לא תמיד מצליח, עם הגרניום הלימוני הייתה לי הצלחה מסחררת.

איך משרישים גרניום לימוני?

פשוט וקל: חותכים ענף קטן של כ-15-10 ס"מ משיח גרניום, מורידים את העלים התחתונים ופשוט נועצים באדמה. את השאר יעשה הצמח. שימו לב שגם אם בימים הראשונים הוא נראה קצת מסמורטט ועצוב זה לא אומר שההשרשה לא הצליחה. הוא לרוב מתאושש ומשתקם.

שימו לב שהיום משתמשים המון בצמח הזה בתור גדר חיה ואין בעיה לקטוף ענף קטן בשביל ההשרשה. באופן כללי אני לא ממליצה לכם ללכת ולקטוף ענפים מהמרחב הציבורי כדי להשריש אותם, אבל במקרה של גרניום לימוני, שהוא שיח מסועף ופרוע שגדל מאוד מאוד מהר, אני לא חושבת שיש עם זה בעיה.

שימושים

חוץ מהשימוש שלו בתור עלי ריח על שולחן השבת, גרניום לימוני הוא תוספת מצוינת לתה.

***

לפני כמה שנים הייתי מכורה לתוספת של בצל ירוק בסלט. הוא מרענן וטעים, ובעיקר – אין לו את הטעם החזק של בצל לבן שאני לא סובלת בגרסה החיה שלו. עוד סיבה שכל כך אהבתי בצל ירוק היא שפשוט נהניתי לשתול אותו באדנית שלי לאחר שסיימתי עם הסלט!

איך משרישים בצל ירוק?

בצל ירוק כבר מגיע עם שורש, ולכן כל מה שעליכן לעשות הוא לחתוך את החלק הירוק, להשאיר כמה ס"מ בודדים של השורש הלבן ופשוט לשתול באדמה. אחרי כמה ימים תראו שמתחיל לבצבץ מתוך השורש עלה ירוק, ואחרי כמה ימים נוספים הוא כבר יהיה מוכן לקטיפה. הבצל הירוק מתחדש כל הזמן, ולכן כל עוד אתן משאירות את השורש בתוך האדמה – תהיה לכן אספקה בלתי נגמרת של בצל. איזה כיף!

שימושים

סלטים, מרקים, מוקפץ.

***

אני כל כך אוהבת בזיליקום. חוץ מהטעם שלו אני נהנית להסניף את הריח הממכר שלו, וכל פעם שאני פוגשת בו בגינה אני חייבת למולל את העלים ולהריח.

איך משרישים בזיליקום?

כמו הבצל הירוק, גם בזיליקום שקונים בחנות מגיע לפעמים בגרסה עם שורשים. במקרה הזה אין בעיה – פשוט חותכים את העלים שצריכים ושותלים את השורשים באדמה. לפני כמה שנים יצא לי לשתול שורש כזה של בזיליקום שצמח לגבהים בלתי הגיוניים ושימח אותי עד מאוד.

במקרה שאתן משרישות גבעול בזיליקום שקיבלתן, קטפתן או קניתן, והוא ללא שורש – אין שום בעיה. פשוט מורידים את העלים התחתונים ושמים את הגבעול בתוך כלי עם מים. שימו לב לשים את הכלי במקום מואר. לאט לאט הגבעול יתחיל להוציא שורשים, וכשהם יהיו באורך של כחמישה ס"מ תוכלו לשתול אותו באדמה.

שימושים

סלטים, רטבים, מאפים.

***

האמת שיש לי יחסי אהבה-שנאה עם רוזמרין. אני מאוד אוהבת את המראה של הצמח, אפשר לשלב אותו בזרי פרחים, באריזת מתנות וגם בעיצוב שולחן חג. הוא גם מאוד מאוד חזק, וברגע שהוא מתמקם קשה לגרום לו למות. וכמו שהוא חזק ועמיד – גם הריח והטעם שלו חזקים ועזים. צריך להיזהר כשמוסיפים אותו לרוטב, לירקות או לתבשיל אחר בתנור, כי אחרת הוא משתלט על כל שאר התבלינים.

איך משרישים רוזמרין?

חותכים ענף של כ-15-10 ס"מ מצמח האם. שימו לב שהענף לא מעוצה, כלומר, שהוא כבר לא הפך חום וקשה. מורידים את העלים מהשליש התחתון של הגבעול, ושמים בכלי עם מים. יכול להיות שתצטרכו לחכות מעט עד שתראו את השורשים מבצבצים, אבל בסופו של דבר זה יקרה. ברגע שיש שורשים אפשר לשתול את הרוזמרין באדמה. אל תשכחו להמשיך להשקות את הצמח, הוא חייב סביבה לחה ומוארת כדי להיקלט באדמה. אחרי שהצמח נקלט והתמקם לו הוא כבר יהיה כל כך חזק שתצטרכו להתאמץ כדי להרוג אותו.

שימושים

רטבים, תבשילי קדרה, דגים, צלי, ירקות.

***

פטרוזיליה נחשבת לצמח שעשיר בוויטמינים ובברזל והיא משתלבת מעולה בסלטים ובשייקים ירוקים. הבעיה שלה בגינה: היא גדלה מאוד, אבל מאוד, לאט. בניגוד לשאר צמחי התבלין שהזכרתי בכתבה, שגדלים לפעמים בקצב מטורף (גרניום לימוני למשל הוא פשוט מפלצת), לפטרוזיליה יש את הזמן שלה. אין בעיה לגדל אותה בגינה וזה אפילו נחמד, אבל קחו בחשבון שאם אתם אוהבים להשתמש בהרבה פטרוזיליה, ככל הנראה תצטרכו לחזק את המלאי שלכם בקנייה מהסופר.

איך משרישים פטרוזיליה? 

קודם כל אני חייבת לציין שפטרוזיליה קצת שונה משאר צמחי התבלין בכתבה. ההשרשה שלה לא תמיד מצליחה, וחשוב לקחת את זה בחשבון כשמנסים להשריש אותה. כדי להשריש פטרוזיליה חותכים גבעול של כ-15-10 ס"מ מהצמח, מורידים את העלים מהשליש התחתון ושמים את הגבעול כמה שיותר מהר בכלי עם מים. שותלים את הענפים באדמה וממשיכים להשקות אותם באופן סדיר. עדיף שהאדמה תהיה לחה כל הזמן כדי לעזור לפטרוזיליה להיקלט היטב בבית החדש שלה.

שימושים

סלטים, מרקים, תבשילים, שייקים ירוקים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *